OSV Lima Scabra

Sportduikvereniging te Zoetermeer

Deze rubriek bevat nieuwsberichten die raakvlakken hebben met de duiksport.

Nieuwe specialisatie in de maak: 'Biologie voor gevorderde duikers'

nob

Duikers die zich willen verdiepen in de onderwaterbiologie in het buitenland komen binnenkort aan hun trekken: bij de NOB is er inmiddels een werkgroep gestart met het ontwikkelen van de nieuwe NOB-specialisatie 'Biologie voor gevorderde duikers'. Het doel van de opleiding is om duikers voor te bereiden op buitenlandse duikreizen, zodat er meer onderwaterleven gezien en herkend wordt.
De opleiding kan onafhankelijk van de bestaande specialisatie 'Onderwaterbiologie' worden gevolgd, al heeft het wel voordelen deze specialisatie eerst te volgen. Bovendien beschrijft de nieuwe specialisatie gebieden die meer duikervaring vereisen. De verwachting is dat deze nieuwe specialisatie in 2015 beschikbaar is.

Bron: http://www.onderwatersport.org

Kopers voor het Keerpunt

ZOETERMEER - Het 25-meter bad wordt verkocht aan de organisatie die er nu al zwemlessen verzorgt, Poolschool H20. Het recreatiedeel van het binnenbad en het buitenterrein komen in handen van een nieuwe onderneming, Sweet Lake Wellness. Dat gaat het buitenbad, het gebied daar omheen en de horeca exploiteren.
Beide partijen nemen het zwembad over voor anderhalf miljoen euro, maakte wethouder Mariëtte van Leeuwen (sport, Lijst Hilbrand Nawijn) vrijdag bekend. Met de deal bespaart de gemeente jaarlijks drie ton. De gemeente besloot een paar jaar geleden dat er flink moest worden bezuinigd op het zwemmen.

keerpunt

Meerdere geïnteresseerden
Zoetermeer is al langer van plan het zwembad te verkopen. Er waren meerdere partijen in de race. Zo wilden onder meer de Haagse Hogeschool, het ID College en het Mondriaan College er een leerbedrijf runnen. Maar dat leverde niet voldoende bezuinigingen op. De Ballebak diende een plan in om er een kinderspeelparadijs en waterpretpark van te maken. Maar ook dat bod was volgens het college van burgemeester en wethouder onvoldoende.

'Verkoopt komt snel rond'
De verkoop van het 25-meter bad kan al snel rondkomen, denkt de wethouder. De nieuwe ondernemer moet de plannen voor het wellness-deel nog verder uitwerken. Wel is nu al duidelijk dat het buitenterrein in de zomer toegankelijk moet worden voor alle Zoetermeerders, met als naam ‘Sweet Lake Beach’. Aan het einde van het jaar kan de gemeenteraad dan nog kiezen voor dit plan of dat van de Ballebak.

Bron: omroepwest.nl

Herinvoering van de Zeelandvergunning?

Op verzoek van het Nationaal Park Oosterschelde denkt de Nederlandse Onderwatersport Bond na over een mogelijke gebruikersbijdrage voor duikers in Zeeland. Tot invoering komt ’t op korte termijn echter nog niet: eerst zal de meerwaarde en haalbaarheid beter in kaart moeten worden gebracht.

Haalbaarheid
Siebe Kramer, voorzitter van het Nationaal Park Oosterschelde, pleitte vorig jaar al voor de invoering van een dergelijk systeem. Hij ziet graag dat duikers meebetalen aan de realisatie en het onderhoud van duikvoorzieningen rond de Oosterschelde. De NOB onderzoekt momenteel of het invoeren en handhaven van een gebruikersbijdrage haalbaar is, onder andere vanuit juridisch oogpunt. Dit onderzoek heeft niet alleen betrekking op de Oosterschelde, maar ook op andere delen van de Zeeuwse wateren.

Alle duikers
“Structurele financiële bijdrages aan het beheer en onderhoud van duiklocaties nemen de laatste tijd helaas sterk af”, aldus Mirjam Bollema, bestuurslid van de NOB. “De afgelopen jaren zijn het enkel NOB-duikers geweest die via ons hieraan hebben bijgedragen. Omdat we duikers toch graag meer voorzieningen willen blijven bieden, is een gebruikersbijdrage van alle duikers uit binnen- én buitenland wellicht een betere optie.”

Meer zekerheid
Voordat verdere stappen worden ondernomen, wil de NOB echter zeker weten dat een dergelijke constructie haalbaar is én voor duikers een meerwaarde biedt. Bollema: “Het geld moet wel kunnen worden besteed aan duikfaciliteiten. Bovendien dient het gebruik van een sportduikpas op een prettig werkbare manier gehandhaafd te worden. Pas als over dit soort zaken meer zekerheid is nemen we als organisatie een standpunt in.”

Bron: NOB

Recordaantal bruinvissen bij Nederlandse kust

kenmerken bruinvis

Een recordaantal bruinvissen is vorige maand voor de Nederlandse kust gezien: 126. Onderzoekers telden dat aantal op 4 maart vanaf de dijk bij Den Helder. Op andere dagen in maart werden ook meer dan honderd bruinvissen gespot.

Er zijn afgelopen maand ook veel dode bruinvissen aangespoeld. Volgens Naturalis, dat de strandingen bijhoudt, waren dat er 101. Dat is bijna twee keer zoveel als gemiddeld. Er zijn vier levend aangespoelde bruinvissen gevonden.

Het vorige recordaantal bruinvissen dateert uit 2006. Toen zijn er 79 gezien. "Kennelijk komen er steeds meer bruinvissen voor langs de Nederlandse kust. Maar dat verklaart het hoge aantal gestrande dieren niet helemaal", aldus Ecomare. Maart was een koude maand met veel oostenwind. Normaal drijven dode bruinvissen op zee en spoelen ze aan bij westenwind. Wellicht zijn de dieren met de onderstroom op de kust terechtgekomen.

In april zijn de bruinvissen nog niet verdwenen. Nog steeds worden er veel gezien, ook in de Waddenzee en in de Westerschelde, waar ze normaal niet zo veel komen.

Bron: ANP

Google Maps nu ook onder water

We hebben allemaal wel eens met Google Maps gezocht naar je eigen huis, het Vrijheidsbeeld of dat mooie strandje van je laatste vakantie. Google brengt zo langzaam heel de wereld in kaart. Nieuw is dat nu ook een aantal plaatsen virtueel onder water zijn te bezoeken.


View Larger Map

Leden login

graag   jaar   pronk   wout   duiken   20:00   leden   weer   zondag   lima   december   duikers   gaan   namens   even   eerste   opleiding   mvgr   scabra   beste   aanmelden   juni   trainingen   geen   zwemmen   limanezen   zwembad   naar   training   aantal  

 

Copyright © 2013-2023  Lima Scabra. Alle rechten voorbehouden.

 

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld.

Indien er ongewenste content is opgenomen, neem dan contact op met de beheerder van deze site.

nob logo smallnobfacebook