OSV Lima Scabra

Sportduikvereniging te Zoetermeer

1-sters duiker

De 1-stersopleiding brengt je de basisbeginselen van het duiken bij. De duur van de opleiding is volledig afhankelijk van het aanvangsniveau van de cursist en de snelheid waarmee de lesstof wordt oppikt. Gemiddeld genomen duurt de opleiding van het 1-stersbrevet ongeveer 3 maanden. De opleidingen bestaan uit een deel theorie, een deel zwembadtraining en een deel buitenwatertraining. Een vast examen is er niet meer; een instructeur begeleid de duiken en beoordeeld of de aspirant de oefeningen beheerst. Zodra de aspirant alle noodzakelijke oefeningen en de theorie eigen beheerst, wordt het brevet door de instructeur aangevraagd. De 1-stersduiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-1-stersduiker in zijn opleiding leert.

1-sters brevet

Brevetdoelstellingen

De 1*-duiker wordt opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin hij is opgeleid, mits hij te allen tijde binnen de nultijden blijft.

Ingangsniveau

Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet hij:

  • lid zijn van de NOB;
  • minimaal 16 jaar zijn (NOB eis: minimaal 14 jaar);
  • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport;

Duikervaring

Voordat het 1-stersduikbrevet kan worden aangevraagd, moet de duiker minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die hij maakt in het kader van zijn opleiding tellen hiervoor mee.

1-stersboek

Theorie

Lima Scabra organiseert een aantal theorie-bijeenkomsten onder leiding van één van onze instructeurs. Deze bijeenkomsten worden meestal op zondagavond voorafgaand aan de lessen in het zwembad gehouden. Met behulp van het NOB-instructieboek leer je precies wat nodig is om veilig te duiken, om materialen te beoordelen en om duikongevallen te herkennen en behandelen.

Zwembadtraining

Naast de theorie moet ook de praktijk van het duiken worden geleerd. Allereerst begint men met een aantal zwembadtrainingen. Deze richten zich voornamelijk op snorkeltechnieken en conditie. Daarna volgt de persluchttraining. De apparatuur voor de 1-stersbrevet trainingen kan eventueel via de vereniging worden gehuurd de eerste tijd. De basisuitrusting (binnenvinnen, snorkel, duikbril en loodgordel met lood) zal je zelf direct moeten aanschaffen.

Buitenwatertraining

Wanneer alle theorie en zwembadtrainingen succesvol zijn afgesloten, vindt het vervolg van de opleiding in het buitenwater plaats. Dat gebeurt meestal op een door-de-weekse avond in het Oostvoornse Meer. De eerste duik in het buitenwater wordt meestal rond de Pasen gemaakt.

Vrije uurtjes

Je ziet dat er voor het behalen van een duikbrevet nogal wat gedaan moet worden. Deze informatie geven we je niet om je af te schrikken, maar om je er op voor te bereiden, dat deze opleiding nogal wat vrije uurtjes kost. Wie, om wat voor reden dan ook, onvoldoende tijd kan vrij maken (i.v.m. studie of werk), raden wij af om met de duikopleiding te beginnen. Het is voor jezelf en voor ons jammer als je vanwege tijdgebrek halverwege moet afhaken.

Leden login

december   trainingen   duikers   jaar   zondag   even   naar   training   limanezen   mvgr   weer   geen   leden   gaan   pronk   lima   namens   beste   juni   scabra   aantal   aanmelden   eerste   wout   20:00   zwembad   zwemmen   opleiding   graag   duiken  

 

Copyright © 2013-2023  Lima Scabra. Alle rechten voorbehouden.

 

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld.

Indien er ongewenste content is opgenomen, neem dan contact op met de beheerder van deze site.

nob logo smallnobfacebook