OSV Lima Scabra

Sportduikvereniging te Zoetermeer

Jaarlijkse trek snotolven komt langzaam op gang

Ondanks de lage zeewatertemperatuur kent de winter diverse hoogtepunten voor natuurwaarnemingen door sportduikers. Eén daarvan is de jaarlijkse paaitrek van snotolven van de open zee naar de ondiepere kustgebieden in onder andere de Zeeuwse Delta. Vanaf half december kunnen de eerste snotolven al worden waargenomen. Helaas zijn deze winter tot nu toe nog maar enkele waarnemingen gemeld, maar daar zal de komende weken ongetwijfeld verandering in komen!

Mannetjes zoeken nestplaats
Snotolven (Cyclopterus lumpus), soms ook wel lompvissen genoemd, zijn zeevissen die hun eerste vijf levensjaren in open zee doorbrengen. Daarna trekken ze jaarlijks in de winter voor hun voortplanting naar ondiepere kuststreken zoals bijvoorbeeld de Oosterschelde. De eerste waarnemingen zijn gewoonlijk van uitsluitend mannetjes die een geschikte nestplaats opzoeken en deze dan voor de komst van een vrouwtje met de gewenste lading eitjes voorbereiden. Half februari zijn er meestal al tientallen waarnemingen in de Oosterschelde door sportduikers gemeld. Dit jaar lijkt het aantal echter nog niet zo groot te zijn. Een reden hiervoor is voorlopig nog niet te geven.

Vrouwtjes na paring weer weg
Heeft het mannetje eenmaal een geschikte nestplaats gevonden en ingericht, dan kan hij hier tot enkele maanden bij blijven wachten tot er een vrouwtje langskomt dat hopelijk dan ook nog eens met hem wil paren. Deze tijdelijke residente (op hun nestplaats blijvende) mannetjes kunnen soms al vanaf midden december in de Oosterschelde worden waargenomen. Omdat de vrouwtjes na de paring onmiddellijk weer richting de open zee wegzwemmen worden deze slechts zelden door sportduikers onder water aangetroffen. Zij laten de broedzorg over aan de mannetjes die nog eens tot twee maanden bij hun einest blijven zitten om het schoon te houden en te beschermen tegen predatoren, zoals krabben en andere vissen. Tegen de tijd dat alle eitjes zijn uitgekomen trekt ook het mannetje weer terug naar open zee, maar dan is de lente al ruim op gang gekomen. Deze jaarlijkse paaitrek kunnen de snotolven enkele tientallen jaren volhouden. 

Zwoele lippen
Een mannelijke snotolf is eenvoudig te herkennen aan zijn plompe uiterlijk, korte rugvin, dikke ribben over het lichaam, karakteristieke zwoele lippen en oranje, soms roze of ook wel gele paaikleed dat hij verliest zodra de broedzorg voorbij is. Het vrouwtje heeft globaal dezelfde lichaamsbouw maar met een hogere rug, een langer doorlopende rugvin en een saaie grijze kleur. Zoals zo vaak in de natuur zijn het dus weer de mannetjes die er veel kleurrijker uit kunnen zien.

Bron: Natuurbericht.nl

Leden login

graag   eerste   training   zwembad   zwemmen   duikers   limanezen   scabra   aanmelden   gaan   december   leden   lima   duiken   mogelijk   geen   zondag   trainingen   opleiding   juni   wout   beste   mvgr   pronk   even   weer   aantal   naar   20:00   jaar  

 

Copyright © 2013-2021  Lima Scabra. Alle rechten voorbehouden.

 

De inhoud van deze website is met zorg samengesteld.

Indien er ongewenste content is opgenomen, neem dan contact op met de beheerder van deze site.

nob logo smallnobfacebook